SCHRIJF JE IN EN DOE MEE

UN-COMFOR-TABLE


Schuif aan aan de UN-COMFOR-TABLE en verleg je grenzen! In het Kooktheater kun je aanschuiven om jezelf uit te dagen aan de Russische roulette tafel. Welke gerechtjes durf jij te proeven? Heb je een sterkere maag dan je tafelgenoten? Of haak jij na het eerste hapje al af? Doe mee aan deze food challenge en maak kennis met voedsel uit andere gewoontes of culturen. Wie weet win jij de UN-COMFOR-TABLE.
Er zijn bizarre gerechten waarvan je denkt: Hoe kom je er ooit op zoiets te eten? Soms zijn ze geboren uit pure noodzaak of armoede, maar misschien nog wel vaker vanuit een opportuun, waarom eigenlijk niet?! Denk maar aan de ‘Hollandse Nieuwe’. Waar we tegenwoordig de komst van de nieuwe maatjes haring vieren als culinair erfgoed, was zouten (kaken) vroeger praktische noodzaak om de vangst te kunnen bewaren. En buiten onze landsgrenzen wekt deze delicatesse bij menigeen huiveringen op. Kortom: De één zijn specialiteit, is iets wat de ander liever mijdt.

UN-COMFOR-TABLE kun je spelen op de volgende tijden:


VRIJDAG 21 SEPTEMBER
20:00 U = VOL
ZATERDAG 22 SEPTEMBER
16:00 U = VOL
ZONDAG 23 SEPTEMBER
15:00 U

We kennen het allemaal wel...De herinnering aan de gehaktballetjes van je oma, het genot van een lekkere stoofpot als het buiten koud is of het gevoel van een heerlijke kippensoep als je ziek in bed ligt? Eten is (gelukkig) voor heel veel mensen meer dan alleen maar een dagelijkse noodzaak. Eten is emotie! Sinds een aantal jaar is Comfort Food alom een bekend begrip: eten dat een nostalgische, sentimentele of zelfs letterlijk troostende waarde heeft. Maar wat te denken van eten dat je ON-comfortabel maakt?
We worden ons steeds bewuster van de waarde van voedsel, ontdekken andere keukens/gerechten en gaan op zoek naar nieuwe eet ervaringen. Kijk alleen maar naar de groei van food(truck)- en andere culinaire festivals & kookprogramma’s. We eten en koken ons de wereld rond! Natuurlijk zijn Nederlanders van oudsher al regelmatig in aanraking gekomen met ‘buitenlandse keukens’. Naast Chinees, Indisch en Italiaans; zijn sushi, taco’s/tortilla’s, shoarma of roti inmiddels breed ingeburgerd. En terwijl de keuze in de provincie nog redelijk ‘veilig’ blijft, doet in de grote steden het ene na het andere restaurant concept zijn intrede.
Tegelijkertijd maken we ons ook meer zorgen om de kosten van ons voedsel. We proberen bewuster te consumeren, hechten meer aandacht aan de herkomst van producten en willen weten hoe het gemaakt wordt. Immers, als we straks met 10 miljard op deze wereld rondlopen is ons voedsel-systeem in zijn huidige vorm niet houdbaar. Maar de afwegingendie we hierin maken, roepen ook onvermijdelijk weer nieuwe vragen op. Hoe maak je een echt duurzame keuze? Vegetarisch/veganistisch eten of kan biologisch vlees toch wel? Gekweekte of beter duurzaam gevangen vis?
Allemaal foodtrends die ervoor zorgen dat we nieuwe gerechten en etenswaren ontdekken. Hetzij ingegeven vanuit duurzaamheid, efficiëntie, gezondheid, dierenwelzijn en/of gemak. Eigenlijk zouden we allemaal moeten consuminderen, flexitariër worden, nose to tail eten, lokaal groenten kweken en op zoek naar alternatieve eiwitten bronnen. Toch houden we nog erg graag vast aan ons biefstukje en kipfiletje. Maar een heleboel mensen hebben die keuze/luxe niet.
Ben jij nieuwsgierig naar je eigen grenzen? Of denk jij dat je juist alle type voedsel goed aan kunt? Meld je aan voor het grote UN-COMFOR-TABLE spel en speel de Russische food-roulette.
Het spel bouwt steeds verder op in un-comfor-table-ness. Door de draaischijf op tafel worden beurten en gerechten bepaald voor de spelers. Door dobbelen, jokers en andere spelaspecten kunnen gerechten worden doorgegeven, afgewezen of aan een willekeurige kijker worden 'geschonken'. Het spel is toegankelijk vanaf 16 jaar en deelname is gratis. Bij tussendoor opgeven opgeven moet je de strijd verlaten. Producten zijn allemaal echt voedsel. Er worden geen 'oneetbare' gerechten geserveerd. In verband met het karakter van het spel, zijn sommige spel elementen niet te eten bij allergie- of dieetwensen. De vega-opties zijn beperkt, dus deelname is geadviseerd aan mensen zonder speciaal dieet.
LET OP: Deelname voor het spel is gratis, maar onderdeel van de programmering van Festival RotterdamseKost. Het spel is alleen te bezoeken met een geldig entreeticket voor het festival.

SCHRIJF JE GRATIS IN


Wanneer wil je komen spelen? (verplicht)